Wanneer u op de spraakfunctie klikt, wordt een verbinding met Google tot stand gebracht en worden uw persoonlijke gegevens doorgestuurd naar Google!

Reset taal

Ontwikkeling van de binnenstad

Het stadscentrum van Bocholt wordt de komende jaren op een aantrekkelijke en toekomstgerichte manier verder ontwikkeld als winkel- en gastronomielocatie, als vrijetijdslocatie en als woonwijk.

Sommige maatregelen zijn reeds uitgevoerd, andere zijn in uitvoering of worden nog gepland.

Concepten

Het stadscentrum van Bocholt wordt ontwikkeld op basis van de volgende concepten:

Overzicht

Krijg een overzicht! Klik op individuele maatregelen voor gedetailleerde informatie

Voltooide projecten

Liebfrauenplatz

Een deel van het gebied op de Liebfrauenplatz is omgetoverd tot een stadstuin met een speeltuin.

Het gebied was al aangelegd als tijdelijke speeltuin voor de "Bocholter Gärten"campagne in het voorjaar van 2022. Dit werd zeer goed ontvangen door zowel burgers als politici, dus de speeltuin, die aanvankelijk was gepland voor een paar weken, bleef gedurende de zomer op zijn plaats.

Tegelijkertijd was de meerderheid van de respondenten voorstander van het permanent herbestemmen van de Liebfrauenplatz en het creëren van een groene stedelijke ruimte en speelplaats op die plek. Dit is al gepland als een maatregel in het mobiliteitsconcept van de stad Bocholt en sluit dus aan bij het doel om de Liebfrauenplatz op middellange termijn om te vormen tot een stadsplein. De speelplaats werd toen gepland en gebouwd door het afvalverwerkings- en dienstenbedrijf (ESB). Het plein werd in december 2023 geopend.

De verschillende speel- en zitelementen werden geïntegreerd in een aantrekkelijk ontworpen tuin om de verblijfskwaliteit te verhogen. Vanwege de tijd van het jaar zal de beplanting pas in 2024 in zijn volle pracht verschijnen.

De stad Bocholt wordt financieel ondersteund door subsidies van de deelstaat Noordrijn-Westfalen uit het "Sofortprogramm zur Stärkung unserer Innenstädte und Zentren des Landes Nordrhein-Westfalen" .

Raamplan voor het stationsgebied

Als onderdeel van het staatsinitiatief voor de aanleg van land per spoor heeft de stad Bocholt samen met BahnflächenEntwicklungsGesellschaft NRW mbH (BEG NRW) het bureau BahnStadt uit Berlijn opdracht gegeven om een kaderplan op te stellen.

De belangrijkste elementen van het kaderplan zijn

  • Identificatie van het potentieel voor woningbouw
  • Nieuwe voetpadverbinding naar het stadscentrum tussen Aa-Südufer en het station
  • Parkeergarage voor forenzen, bezoekers van het stadscentrum en het leercentrum
  • Herinrichting van het stationsplein

Het kaderplan vormt de basis voor verdere planning.

Historisch stadhuis

In het monumentale stadhuis op het marktplein, dat dateert uit de 17e eeuw, zijn op de eerste verdieping de burgerlijke stand en de trouwzaal gevestigd. Op de 2e verdieping bevindt zich de historische raadzaal, die wordt gebruikt voor verschillende muziek- en culturele evenementen.

De prestigieuze ingang van de burgerlijke stand op de begane grond ligt ongeveer 60 cm boven het niveau van het marktplein en is daarom niet drempelvrij. De bovenste verdiepingen waren voorheen ook alleen toegankelijk via de hoofdtrap.

Om de foyer drempelvrij te maken, werd aan de achterkant van het stadhuis een hellingbaan gemaakt. In het midden van het trappenhuis werd een glazen lift geïnstalleerd, zodat de trouwzaal en de voormalige raadzaal nu ook drempelvrij zijn. Er werd ook rekening gehouden met de brandveiligheid, zodat het historische stadhuis gebruikt kan blijven worden als trouw- en evenementenlocatie.

Sinds het najaar van 2019 is het historische stadhuis weer beschikbaar voor bruiloften.

De maatregelen werden uitgevoerd met middelen uit het stadsontwikkelingsprogramma van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de federale overheid.

Neutorplatz

Stadtsparkasse Bocholt bouwde op het voormalige Hertie-terrein en verplaatste het hoofdkantoor van Marktplatz naar Neutorplatz. Ernaast werd nog een commercieel gebouw opgetrokken. Voor de nieuwe gebouwen werd een nieuw plein gecreëerd. Bovendien werden de open ruimtes richting de rivier de Aa verbreed. De nieuwe ontwikkeling betekende dat deze gebieden opnieuw ingericht konden worden en dat de verblijfskwaliteit toenam.

Op het plein voor de Stadtsparkasse zijn een bomenveld met dakplatanen en een grasveld aangelegd. De randen van deze velden kunnen tegelijkertijd gebruikt worden om te zitten en te vertoeven. Langs de rivier de Aa is een zogenaamde reling gemaakt, die gedeeltelijk over het wateroppervlak doorloopt. In dit gebied zijn meer bomen geplant en bankjes geplaatst. Langs de Aa is een wandelpad aangelegd, omzoomd door grasperken. Het wandelpad loopt langs een loopbrug langs de rivier de Aa, waar nog meer zitplaatsen zijn geplaatst.

Het project is in april 2021 afgerond.

De maatregel werd gefinancierd uit het stadsontwikkelingsprogramma van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de federale overheid.

Groene ruimte aan de Weberstrasse

Een van de weinige groene ruimtes in het stadscentrum bevindt zich in de Weberstraße. Vroeger bestond dit voornamelijk uit lage, platte struiken. Er waren ook twee kleine speeltuintjes, maar een deel daarvan moest worden verwijderd vanwege een gebrek aan verkeersveiligheid. Sindsdien is de belangrijkste functie van de groene ruimte het bieden van toegang tot het bejaardentehuis.

Als onderdeel van de wedstrijd Stad van de Toekomst 2030+ werden tijdens verschillende openbare evenementen suggesties en ideeën voor toekomstig gebruik en ontwerp verzameld en in de plannen verwerkt. Deze hadden voornamelijk betrekking op de mogelijkheid om te bewegen en te socialiseren.

Het herontwerp werd in 2022 voltooid met behulp van stadsontwikkelingsfinanciering.

Jong en oud zullen ruimte en mogelijkheden vinden om te spelen, te bewegen en te rusten onder de schaduwrijke bomen in het centrum van het bruisende stadscentrum. Het ontwerp werd aangevuld met de aanleg van heesterperken en de installatie van verhoogde bedden, die worden onderhouden in een gezamenlijk project van de stichting en een naburig kinderdagverblijf. De groene ruimte biedt een speeltuin met een klim- en evenwichtsparcours, een groepsschommel en een waterspeelplaats. Een grote "Hollywoodschommel", traptrainers voor bankjes en een verende wipbank staan langs het omringende ronde pad en nodigen kinderen uit om ze uit te proberen.

Pollstiege/Nordwall

De groenstrook van iets meer dan honderd vierkante meter op de kruising tussen Pollstiege en Nordwall werd in het voorjaar van 2020 heringericht. Er staat een ongeveer veertig jaar oude koperen beuk die werd onderbeplant met groenblijvende struiken.

Met het doel om een intergenerationeel stadscentrum te creëren, werd het gebied toegankelijk gemaakt door een klein plein dat zich opent naar het kruispunt. Vooral ouderen met een beperkte actieradius moeten hier een korte pauze kunnen nemen. Hiertoe werden banken met armleuningen en rugleuningen geïntegreerd in de groene ruimte. De bestaande boom werd behouden en in een perk ingesloten als middelpunt van het plein. De bestaande struiken werden vervangen door heesters en vaste planten. De fietsenstalling aan de rand van het plein werd als onderdeel van het project gerenoveerd en voorzien van moderne fietsenrekken.

Gesponsord door